VLAŠIM – JESENICE 3:2 SN

Nástup Jesenice do zápasu byl excelentní. Už po 58 vteřinách překvapil Holánka střelou z kruhu Novák a na domácí padla deka. Předvedli sice několik střeleckých pokusů, ale jinak byla aktivita spíše na hokejkách hostů, jenž dokonce i rozezvučeli tyč domácí svatyně. Šanci vymanit se z jesenického tlaku přinesla Vlašimi přesilovka v 9. minutě, ale hosté hráli, jakoby nebyli oslabeni. Ve 14. minutě přišla druhá početní výhoda rytířů, která byla lepší, přesto se Jeseničtí dostali do úniku a vše musel vyřešit Varačka faulem. Těsně před vypršením jeho trestu k němu přisedl Jaeger a Jesenici se podařilo jeho faul potrestat opět Novákem – 0:2.

„Zápas jsme začali bojácně a s velkým respektem k soupeři, který má výborné mužstvo s hráči se zkušenostmi z první ligy. Dostali jsme dva góly a mohli i víc, i když jsme taky měli šance, ale Jesenice byla lepší," poznamenal k výkonu mužstva v první třetině trenér Vlašimi Josef Jeništa.

Do druhé třetiny vstoupili domácí o poznání aktivněji. Snaha vymazat dvoubrankové manko přinesla své ovoce ve 27. minutě. Burda nahodil puk, který dojel v rohu D. Kucharčík, natlačil se před bránu, tam se k puku dostal Martin Kakos a střelou k tyči snížil na 1:2. Hosté opět zahrozili několika akcemi, ale všechny zmařil Holánek. V polovině zápasu nastřelil Herwig spojnici Příhodovy branky. Vlašim srovnala tempo s Jesenicí. Souhra Tadeáše a Marka Kočích dvě minuty před koncem třetiny zaváněla gólem, ale v poslední chvíli Tadeášovi zablokoval soupeř hůl. Závěrečný tlak přinesl domácím výhodu početní výhody, ale srovnání skóre nepřišlo.

„O přestávce jsme si řekli, že již nemáme co ztratit, chtěli jsme hrát útočněji a agresivně, což se povedlo a byli jsme lepším mužstvem. Hosty navíc možná uspokojil i dvoubrankový náskok," potěšil nový obraz hry Jeništu.

Třetí třetina začala i díky přesilové hře náporem Rytířů, které zbrzdilo Herwigovo vyloučení, při němž výborný Holánek domácí podržel při jesenických šancích. Ten si poradil i se sólem Teubnera v 50. minutě po upadnutí Výborného a udržel tak Vlašimi šanci na srovnání stavu. To zanedlouho přišlo. Vyhozený puk dostal do středního pásma debutant Veselka, tam si ho převzal Slanina a ujížděli s Jaegerem dva na jednoho. Skákavou přihrávku od Slaniny napálil Jaeger z voleje nad pravé rameno jesenického brankáře.

„Byl to šťastný gól. Honza Jaeger do puku plácnul takovým motýlem a ten skončil v síti, ale i takové góly padají," popsal vyrovnávající branku trenér Vlašimi.

Rytíři ožili, stejně jako zaplněné ochozy. Vlašim vyrazila do útoku a tlačila Jesenici do defenzivy. Na skóre se už nic nezměnilo, a proto musely o vítězi rozhodnout až samostatné nájezdy.

Po prvních třech sériích byl zásluhou R. Formánka a Jaegera stav 1:1. K další sérii se připravil opět Jaeger a jeho střela pod vyrážečku přinesla Vlašimi vítězný bod, jelikož po něm jedoucímu R. Formánkovi vypíchl kotouč při zakončení Holánek.

„V nájezdech, které jsou loterií, vyšly Honzovi Jaegerovi, když oba proměnil. Loni v play off dal tři nájezdy Horčička a rozhodl o výhře hostů, teď ho vychytal Holánek, který nás opět výrazně podržel," radoval se po utkání trenér Vlašimi a dodal: „S takovým mužstvem je každý bod úspěchem. My máme mladý tým a Jesenice zkušené hokejisty Slížka, Horčičku, Maláta, Nováka, oba Formánky a další, kteří umějí hlavně přesilovky perfektně. Je to povzbuzení pro hráče, že se dá hrát s každým."

Branky a nahrávky: 27. Martin Kakos (D. Kucharčík, Matějka), 52. Jaeger (Slanina), rozhodující nájezd Jaeger – 1. Novák (Malát, R. Formánek), 18. Voháňka (Novák, R. Formánek). Rozhodčí: Hruška – P. Karda, Z. Karda. Vyloučení: 5:7. Využití: 0:1. Diváci: 503. Třetiny: 0:2, 1:0, 1:0 – 1:0.

HC Rytíři Vlašim: Holánek – Výborný, Horálek, Varačka, Vondráček, Martínek, Máčala – Matějka, Burda, Herwig – Martin Kakos, Jaeger, D. Kucharčík – Slanina, M. Kočí, T. Kočí – Veselka.

TOMÁŠ VONDRÁČEK