Podzim nevypadal na začátku z vaší strany, jak nakonec dopadl, když jste z pěti kol uhráli dva body…

Měli jsme dobrou přípravu, herně lepší než výsledkovou. V prvním mistráku v Sokolově jsme dominovali, vypadali slušně kondičně i fotbalově a měli ho vyhrát, ale nakonec byli rádi za remízu. Pak přišel direkt od Znojma, který se částečně podepsal na psychice. Naše hra přestala mít lehkost, ale pořád nebyl důvod k panice. Potom jsme ve Frýdku-Místku prohráli v průměrném zápase 0:1. Následně jsme doma prohráli s favorizovanou Olomoucí gólem v poslední minutě po remízovém průběhu. Poté jsme měli čtrnáctidenní pauzu, potrénovali a hlavně si vyčistili hlavy. Doma s Baníkem Ostrava jsme měli více brankových šancí a remízu jsme vnímali jako ztrátu. Po pěti kolech jsme měli dva body, ale nebyl důvod k panice, ale bylo to velice nepříjemné. A když jsme v Ústí prohrávali ve 2. minutě 0:1, tak to byl asi největší okamžik dna a pro mě psychicky nejtěžší moment. Ten trval naštěstí jen chvíli, rychle jsme vyrovnali a zápas otočili na 5:2.

Po porážce v Opavě jste rozjeli parádní jízdu zakončenou devíti zápasy bez porážky (sedm výher, dvě remízy). Co se stalo?

Mužstvo bylo natrénováno a je charakterově v pořádku a byla pravděpodobnost, že už jsme museli vyhrávat. To, že přijde série sedmi vítězných zápasů, je nad plán a očekávání a mimořádná záležitost. Nejsme Olomouc ve druhé lize, Sparta Praha a Plzeň v první lize nebo Barcelona a Real Madrid ve španělské lize. My jsme Vlašim a vyhrát sedmkrát v řadě je neskutečné a strašně si toho vážím. I toho, že jsme podzim dohráli bez porážky, i když poslední dvě remízy vnímám jako ztrátu čtyř bodů, protože bylo v našich silách zápasy doma s Táborskem a ve Znojmě vyhrát.

Před sezonou jste chtěl hrát lepší střed tabulky a to se vám nadmíru podařilo…

Jsme trošku nad sezónní očekávání, ale to nám nevadí a vnímáme vysoký potenciál týmu. Máme mladé hráče, kteří jsou charakterově v pořádku a je předpoklad, že se budou zlepšovat. Pokud kádr zůstane pohromadě, tak není důvod, proč na jaře na bodové zisky a hru nenavázat. To, že jsme v lepším středu, tak je v pořádku, protože máme odpovídající úroveň a organizaci hry, jsme druzí v ziscích bodů venku, máme největší počet gólů vstřelených na hřištích soupeřů atd.

Potřebujete něco zlepšit?

Vadí mi, že jsme jen pětkrát uhráli vzadu nulu, chtěl bych, aby se nám to povedlo desetkrát. Máme poměrně dost inkasovaných gólů a špatnou bilanci na domácím hřišti. Je spousta věcí, které potřebujeme zlepšit, ale bilancujeme podzim, tak že jsme tam, kam patříme.

Bude pro vás na jaře plus, že mužstvo nebude pod tlakem postupu do první ligy (stadion neodpovídá normám 1. ligy), ale bude chtít vyhrávat?

Mužstvo sice nebude pod tlakem postupu, ale my si vytváříme vnitřní tlak, tím, že chceme každý zápas vyhrát. Mladí hráči se chtějí v kariéře posunout dál a na sebe upozornit. Na podzim jsme hráli dobře, logicky se o nás mluví, píše a tak jsou hráči pro prvoligové týmy zajímavější. Kluci tak dělají na své kariéře, takže nemám obavy, že by měli málo motivace. Naším cílem není postup, ale zároveň nemáme zakázáno vyhrát zápas. Do každého utkání půjdeme s cílem vyhrát a budeme se snažit postavit mužstvo, tak abychom každého porazili. Chceme samozřejmě zároveň zapracovávat hráče, ale ne abychom mužstvo oslabovali. Jsme tak v komfortní situaci na jaro – jsme nahoře a máme dost bodů.

Myslíte si, že se někteří hráči ukáží na jaře v lize?

Stát se to může a jsou věci, které můžete ovlivnit, a které ne. Z mužstva ale nedoporučuji ani jednomu hráči, aby odešel do 1. ligy. Zároveň ale říkám, že deset lidí ze současného kádru bude s největší pravděpodobností ligu hrát. Teď ale na to není ani jeden připravený. To máte jako se špagetami, které když vaříte a okoštujete, tak víte, že ještě nejsou dobré, ale budou. Hráči to vědí, ale neznamená to, že nikdo v zimě neodejde. Se všemi zainteresovanými stranami (manažeři, Sparta Praha) se snažím, aby hráči ve Vlašimi zůstali.

Změní se vám přes zimu kádr, a kde byste ho chtěl ještě posílit?

Hráči nám na podzim drželi, ale pokud by se někdo zranil kromě krajních záložníků, tak jsme měli problém. Vyhýbaly se nám kromě Čapka a Tarczala, zranění. Do přípravy bych tak bral ještě jednoho stopera a jednoho útočníka. Na druhou stranu z pěti kvalitních krajních záložníků jeden odejde. Ze tří kvalitních brankářů, kteří mají potenciál být jedničkami, nám stačí jen dva, s tím, že potřebujeme trojku výkonnostně slabší, ale s potenciálem stát se později jedničkou.

Stále jste si během podzimu stěžoval na vlašimský trávník, že je suchý, tráva vysoká a tím vám zpomaluje rychlejší hru, na kterou jsou hráči zvyklí. Řešil jste to se správcem?

Podloží je padesát let staré, tráva drnovatí, vlní se, i zavlažovací systém je zastaralý a není výkonný. V rámci možností se snažíme, aby bylo hřiště mokré. Za celou dobu jsme ale neměli připravené hřiště, tak jako bylo na hřištích soupeřů. Na to v jaké v jaké situaci jsme, se to snažíme řešit a udržovat ve stavu jaký je. Pokud chce Vlašim posouvat dopředu, tak musí rekonstruovat hrací plochu s moderním podložím a zavlažovacím systémem a musí být správně založená tráva. Čím lépe budeme mít připravené hřiště, tím lépe budeme hrát a dokladem jsou naše výsledky na venkovních hřištích.

Po úspěšném podzimu jste údajně dostal nabídku trénovat Liberec. Co je na tom pravdy?

Do této chvíle jsem nedostal žádnou nabídku z první ligy ani z Liberce. Ve Vlašimi mám smlouvu do léta, ale jinak mám smlouvu ve Spartě Praha, na dobu neurčitou.

Velkou radost musíte mít ze synů. Martin rychle naskočil v létě do základní sestavy Bohemians 1905 a následně si zahrál i za reprezentaci do 21 let. Filip se zabudoval do sestavy Vlašimi…

Určitě. Abych se cítil dobře z hlediska fotbalu a rodiny, tak potřebuji, aby se dařilo mě, Martinovi a Filipovi, což není jednoduché, aby se to naráz třem lidem podařilo. A ono se to za poslední půlrok stalo, takže máme fotbalově hezké období. Martin se etabloval na prvoligové scéně v dresu Bohemky až nad očekávání. Navíc odehrál slušně i poločas za jedenadvacítku v Portugalsku. Rychle chytil šanci za pačesy, když se před odchodem do Bohemky výrazně nikde moc nikde neprosadil i kvůli zdravotním důvodům.

Filip měl velmi špatné jaro v dorostu Sparty, kde pořádně zahrál jeden zápas. Začátek ve Vlašimi měl slušný, poté chvíli nehrál a nakonec se to překlopilo. Adaptoval se v dospělém fotbale a má velký potenciál se zlepšovat.

Jako trenér musíte být také velmi spokojený…

Jsem rád, že máme ve Vlašimi dobrý realizační tým, dobré vztahy s hráči a hráči mezi sebou, tudíž je zdravé prostředí a chtějí se zlepšovat. Takže se těším do práce, což mi přináší vnitřní štěstí a pozitivní náladu. Body jsou nad plán. Jako trenér prožívám příjemné období, byť začátky byly těžké, o to víc si toho člověk váží. Blíží se vánoce a člověk pomalu bilancuje, co se v roce událo a musím říct, že můj rok se z hlediska fotbalu a synů povedl.