I ta nejspodnější patra fotbalové pyramidy brzy zasáhne výrazná změna. Ne náhodou ji Fotbalová asociace ČR nazvala ®evoluce. Jako při každé změně zaběhnutých pořádků se ale objevuje i částečná nedůvěra.

O co ve fotbalové ®evoluci kráčí?

Česko má od 1. července 2015 opustit dlouhá léta zaběhnutý systém papírových zápisů o utkáních, ale také přestupních lístků a registračních průkazů. Napříště má všechno probíhat elektronicky.

V praxi by to mělo vypadat následovně: Funkcionáři „naťukají" na začátku sezony do systému svou soupisku s fotkami (tento seznam pak bude sloužit k případné identifikaci jednotlivých hráčů).

Před utkáním z tohoto seznamu vyberou základní jedenáctku a náhradníky. Klidně s předstihem a z domova, protože zápis bude otevřený 48 hodin před zápasem. Uzavře se půl hodiny před výkopem. Do té doby budou možné změny. Pak už k zápisu bude mít přístup pouze rozhodčí.

Výhody? Je jich docela dost. Svazovým funkcionářům třeba odpadne přepisování údajů z papírové podoby do elektronické. Při počtech zápasů, které se napříč všemi kategoriemi za jeden víkend odehrají, je to příjemná změna.

Elektronické zápisy by měly umožnit rychlejší a podrobnější výsledkový servis. To je zase plus pro fanoušky.

Nový systém by měl také výrazně usnadnit registrace nových hráčů, přestupy a hostování. Odpadnout by měly především cesty do sídla svazů a mnohdy nekonečné fronty. V případě přestupu či hostování bude stačit, když si jeden klub hráče vyžádá a druhý potvrdí jeho uvolnění. Žádná zdržovací cesta na svaz a čekání ve frontě. Teoreticky bude možné, že se kluby domluví v pátek odpoledne a hráč může v sobotu hrát. To by ve starém systému určitě stihnout nešlo.

Elektronický systém také zamezí startům hráčům v disciplinárním trestu a těm, kteří nemají zaplacené členské příspěvky ve FAČR. Kvůli neoprávněným startům se v minulosti některé zápasy dokonce kontumovaly. Teď už systém start takového hráče vůbec neumožní.

Každá mince má však líc, ale i rub

Tak tedy nevýhody: v každém oddílu, i v nejnižší okresní soutěži, budou muset mít k internetu připojený počítač, přes který budou vyřizovat veškerou agendu. I v té nejzapadlejší vesničce budou muset mít svého administrátora, jenž bude za elektronickou komunikaci zodpovědný.

Často se objevuje také nedůvěra v elektronický systém. V lidech ožívají vzpomínky na spouštění centrálního registru vozidel, které provázely komplikace.

Celostátní svaz nabízí, že klubům přes své partnery zprostředkuje výhodné nabídky na nákup notebooků i zajištění připojení. V oddílech však často nedisponují ani lidmi, kteří by je měli obsluhovat. O rozhodčích nemluvě. Pro případ technických potíží prý je připravený plán B.

S elektronizací českého fotbalu je nutné přijmout i určité změny v předpisu soutěží.

Diskutovat se o celé věci bude na únorových valných hromadách okresních fotbalových svazů. Předsedové okresních a krajských svazů se už sešli aktivu v Praze, jehož předmětem byly především tyto změny.

A co Benešovsko?

Předseda OFS Benešov Jan Voráček potvrdil, že i na Benešovsku bude platit změna od 1. července 2015, přesto nejede vlak a že se FAČR pokusí na požádání zajistit výhodnější nákup počítačové techniky a internetu. Snahou bude i prodloužit termín 31. března 2015, do kdy mají být do systému vloženy fotografie hráčů.

„Musíme ®evoluci podpořit, není vyhnutí. Klubům se budeme snažit, co nejvíce pomoci, povzbudit je a najít řešení, kde například nemají internet. Potřebujeme, ale také, aby se i činovníci klubů to chtěli naučit. V okresním přeboru nebude takový problém, kluby už nějaké zázemí mají a mělo by nám pomoci i sedm okresních mužstev, které máme v krajské soutěži, jsou již proškoleny a neviděly v tom problém," věří Voráček nakonec v dobrý konec a poznamenal: „Na FAČR zvažovali, že by okresy posunuli, až se to rozjede, ale nakonec se rozhodli, že to musí spustit celé, i když budou nějaké problémy, protože by se to pořád natahovalo. Chtějí dělat výklady, manuály, aby to bylo, co nejjednodušší i pro nejnižší třídy."

Předseda OFS Benešov také již absolvoval školení, které jim dělali z FAČR Jiří Helcl (pozn. ředitel IT oddělení) a Jan Pauly (pozn. ředitel oddělení legislativně právní). „Bylo to dobré sezení, škoda, že nemohlo být delší," posteskl si Voráček a dodal, kde bude největší kámen úrazu: „U nás bude největší problém asi s rozhodčími, kteří jsou již starší a někteří neumí na počítačích, což by se měli naučit. K tomu jim musíme spolu s Mírou Garajou (pozn. předseda komise rozhodčích OFS), co nejvíce pomoci."

Hodně by měl pomoci klubům i Aktiv oddílů, který se koná 7. února. „Kluby se dozvědí informace a my se jim budeme snažit v rámci možností na kladené otázky odpovědět," připomíná předseda OFS.

Voráček také prozradil, jak to bude v případě námitky. Ta se bude rovněž elektronicky podávat formou protestu do 24 hodin po utkání. „Bude však zpoplatněna a pokud ji nebude vyhověno, klub o peníze přijde," uvedl a doporučil, aby si oddíly třeba už dnes na fotbal.cz zaregistrovaly svého administrátora a začaly nahrávat fotografie hráčů. To se již povedlo Vrchotovým Janovicím, jenž již mají nahrané a poslané fotky hráčů na FAČR.
Jednou za měsíc přijde klubům od FAČRu faktura, která bude obsahovat veškeré položky za období, jež musí vydat. To znamená cestovné a paušál rozhodčích, poplatky za přestupy, pokuty atd.

„Je to běh na dlouhou trať, na který nemáme moc času, ale musíme být trpěliví," říká Jan Voráček.