„Jsem nadšený, je to splnění velkého snu dostat se do opravdu velkého klubu,“ řekl devatenáctiletý stoper Deníku a přiznal, že tuší, jak bude boj o setrvání v kádru Slavie těžký.

Jména jako Deli, Jugas či Bílek jsou přece jen známější a hráči zkušenější. „Uvědomuji si to moc dobře, ale teď to neřeším, soustředím se výhradně na mistrovství Evropy, toužíme tam po dobrém výsledku. Je možné, že mě Slavia hned pošle na nějaké hostování a vůbec by mi to nevadilo,“ tvrdí chlapík, jehož oblíbenými kluby jsou prý Atletico Madrid a Juventus.

Pochopitelně by si za ně někdy rád zakopal, ale zatím je šťastný, že je v národním týmu a chystá se Euro devatenáctek. Aktuálně na hřišti Sokola Braškov, malého klubu na Kladensku, kde se národní tým připravuje pod vedením legendární trojice stříbrných mužů z Wembley 96 – Jana Suchopárka, Michala Horňáka a Radka Bejbla. „Mají všichni moře zkušeností, hodně to s námi prožívají a mají na nás jedině pozitivní vliv. A kdo je nejpřísnější? Těžko říci, zakřičet umí všichni,“ směje se Chaluš. 

Několikanásobný mistr ČR a reprezentant ČR na mezinárodních závodech Fabricio Sigismondi.
Drezurní šampionát se uskuteční v Královicích

Čeští mladíčci se do Gruzie hodně těší, rádi by minimálně postoupili ze skupiny, i když je v ní čekají skvělí a hodně silově vybavení Švédové, a také Portugalci, mistři Evropy ze sedmnáctek. K tomu domácí Gruzie. Nicméně mladí Češi nedávno ve francouzském Toulonu odehráli vyrovnanou partii i s Brazilci, takže se určitě nebojí. „Spíš se moc těšíme. Hraje se v hodně zvláštní destinaci, dost daleko.

Ale pro nás je velkým úspěchem, že jsme se do Gruzie dostali. A uděláme vše, abychom i tam byli úspěšní. Máme výborný tým, super partu a držíme za jeden provaz. Jsme schopní porazit kohokoliv,“ hlásí nová posila Slavie.

A pochvaluje si i podmínky. Pár kilometrů za kdysi začouzeným hornickým Kladnem je nároďák schován uprostřed krásné přírody, ubytován je v golfovém resortu. „Je to tady krásné, hotel na Bezděkově super a tráva v Braškově úplně nádherná,“ pochvaluje si Chaluš „komfort“ B třídy ve zrekonstruovaném areálu.

Na druhou stranu trenéři přišli o dobrý plán, když předpokládali, že na blízké ruzyňské letiště to budou mít při odletu do Gruzie hodně blízko. Místo toho se poletí z Vídně a dlouhému cestování se nevyhnou. „Asi to byla část plánu, jenže tohle nás nerozhodí. Ve středu se přesuneme do Břeclavi, zatrénujeme si tam a pak už to do Vídně není daleko,“ říká talent, který se vydal v kariéře už po několika hostováních. Byl dost dlouho v Bohemians 1905, ale pak dal přednost nabídce Příbrami.

S tamním dorostem si zakopal v juniorské Lize mistrů, slavil titul a hlavně, procpal se do A týmu. A byť Příbram sestoupila, bylo stále jasnější, že Chaluše udrží sotva. „Příbram čekají asi velké změny. Sice přišli Skácel a Grajciar, ale ze základní sestavy tam zůstali snad jen tři, nebo dokonce jen dva hráči. Bude pro ně hodně těžké se vrátit zpátky.“

A vrátí se zpátky Chaluš? Už asi sotva, Slavia mu bude vybírat raději klub z nejvyšší soutěže.

Letos v ní obstál.

 Sobotní charitativní fotbalový turnaj sportovních a hereckých osobností v Mikulově vyhrál tým pořádajícího hokejisty Jakuba Voráčka.
FOTO: Voráček pálil i v kopačkách, jeho tým v Mikulově kraloval