Pokud začneme bojem o příčku nejvyšší, tak k ní měly nejlépe nakročeno Olbramovice a svou pozici nakonec potvrdily. Jednak tím, že vysoko vyhrály v Jankově a také tím, že druhý Týnec skonal v Dolních Kralovicích. Olbramovice tak celou soutěž vyhrály s pětibodovým náskokem a nezbývá, než jim pogratulovat! První trojku pak doplnil Křivsoudov, který měl bronz jistý už po minulém zápase a teď ho ještě potvrdil výhrou v ofenzivně laděném zápase s předposledním Pravonínem.

Spodek tabulky tentokrát nabídl emočně nabité boje, ve kterém šlo o hodně a nikdo nechtěl ztratit přeborovou příslušnost. Jedním ze zachráněných se po výhře staly už zmíněné Dolní Kralovice. Stejně tak dopadly Přestavlky, které odvezly všechny body z Mezna. A kýžený bod získaly i Maršovice v Postupicích. Černý Petr a právě (alespoň prozatím) třetí sestupové místo tak připadl na Vrchotovy Janovice, které pouze remizovaly v Chotýšanech. Jen výhra by v dané situaci Janovicím stačila a právě domácí by odsoudila místo nich na sestupové místo. Jeden ze zápasů, ve kterých pak praktiky o nic nešlo, se ještě odehrál mezi béčkem Nespek a posledními Čerčany, které na rozloučenou dostaly slušně naloženo.

Vzhledem k situaci se poslední zápasy odehrály ve stejném sobotním termínu. První Olbramovice zajížděly do Jankova a nakonec berou titul. Domácím už o nic nešlo, proto se nikam moc nehnali, naopak na hostech byla znát snaha. Výsledkem bylo poločasové vedení o tři branky a konečná vysoká výhra. Na ní se nejvíce podílel Michal Písařík, který si vystřílel hattrick. Po dramatických posledních kolech tak mají Olbramovice mistrovskou korunu a jsou i nejofenzivnějším týmem soutěže. Což dokládá i to, že jejich hráči okupují první dvě místa tabulky střelců – první je Tomáš Horčička a druhý Dominik Prégr. Jankov se po skvělém jaru umístil na čtvrté pozici (0:6). Na první místo měl ještě určitou šanci také Týnec nad Sázavou, který zajížděl do Dolních Kralovic, které se naopak rvaly o záchranu. Vše nakonec rozsoudila jediná branka domácího Vojtěcha Vošického z prvního poločasu. Na konci utkání se navíc ještě strhla šarvátka, po které byli vyloučeni domácí Michal Dvořák a hostující Richard Kavoň. Vloni ještě „krajský“ Týnec tak z letošní sezony vytěžil druhé místo, naopak Dolní Kralovice jsou o skóre jedenácté (1:0).

Do Mezna, kterému už o nic nešlo a na jaře se mu nedaří, zavítaly Přestavlky. Ty prožívaly úplný opak než jejich soupeř, jelikož výhru potřebovaly jako sůl a na jaře se jim dařilo takřka na výbornou. Tři důležité body si nakonec i odvezly, když je ve druhém poločase spasili Martin Pohůnek a Robert Kondáš. Přestavlky tak skončily desáté, naopak Mezno ztratilo pátou pozici (0:2). O tu je připravily hráči Postupic, kterým stačila konečná remíza s Maršovicemi. Plichta byla dobrá navíc i pro hosty, kteří si tím zajistili jistotu záchrany. Dva góly, které zápas přinesl, byly rozdělené do obou poločasů. Nejprve se trefil domácí Jan Chudlařský, pak vyrovnával hostující kanonýr Pavel Žížala. Postupice tedy skončily páté a na stejné příčce se usídlil i jejich kanonýr Petr Šetek v tabulce střelců, Maršovice se pak o skóre usídlily na osmé příčce (1:1).

Asi nejtřaskavější záchranářský duel kola se odehrál mezi Chotýšany a Vrchotovými Janovicemi. Oba týmy před víkendem neměly nic jistého a tak se hrálo o hodně. Celkem nudný první poločas patřil domácím, kteří se dostali do jednobrankového vedení. Druhý poločas už byl o dost výživnější a opět patřil domácím, jenž si oproti soupeři vytvořili množství šancí. Nejprve ale přišlo po vlastenci vyrovnání hostí, aby se následně podruhé trefil domácí Adam Hanibal a vedení zvýšil Jaroslav Radosta. K tomu ještě Chotýšanům nebyly uznány dva góly kanonýra Petra Hocha, kterému byl v obou situacích odmáván ofsajd. V závěru ale přišlo drama. Nejprve Janovice snížily z penalty a v poslední minutě dlouhého nastavení se navíc dočkaly vyrovnání. Jediný gól tak v konečném důsledku dělil oba týmy od toho, aby si role prohodily, ale nestalo se tak. Chotýšany tak o skóre skončily na devátém místě, Vrchotovy Janovice na dvanácté příčce. Navíc chotýšanský Arnošt Korecký doplňuje na třetím místě olbramovickou dvojici v tabulce střelců i přes nakouknutí jen do pár jarních zápasů (3:3).

V posledních dvou zápasech už prakticky o nic nešlo. Do Pravonína se vydal Křivsoudov, který přijelo podpořit i několik fanoušků na kole. Duel se nakonec stal nejofenzivnějším z víkendu, když v něm padlo rovných deset gólů. Tři z nich vstřelili domácí a zbylých sedm padl z kopaček hostů. Dva zářezy si připsal mladý Jiří Tulach a hattrickem se navíc blýskl rozdílový hráč David Mišoň, který se tímto výkonem vyšvihl na nepopulární čtvrtou pozici v tabulce střelců. Před zápasem bylo jasné, že se po jakémkoliv výsledku týmy ze svých pozic neposunou, tudíž Pravonín zůstal třináctý, Křivsoudov získal bronz (3:7). I v utkání béčka Nespek s Čerčany se nehrálo o mnohé. A i zde se hrálo ofenzivně, ale pouze jednostranně. Zápas byl jasně v režii domácích, které vše podtrhly poločasovým vedením 5:0. A po dalších třech zásazích se mohli radovat z vysoké výhry. Na ní se navíc nejvíce podílel střední záložník Lukáš Maršoun, který si vystřílel hattrick. O tom, jak hostům zápas nesedl svědčí i jejich dva vlastní zásahy. Po výhře se Nespeky usídlily na sedmém místě, naopak Čerčanům zůstala čtrnáctá příčka (8:0).

Ač se v uplynulém kole hrálo ve většině duelech o hodně, i tak padlo slušných 35 branek. Navíc se tentokrát našli hned tři střelci hattricků – Michal Písařík z Olbramovic, David Mišoň z Křivsoudova a Lukáš Maršoun z béčka Nespek. Bylo také k vidění 21 žlutých karet a dvě karty červené – viděli je Michal Dvořák z Dolních Kralovic a Richard Kavoň z Týnce nad Sázavou.

POHÁR OFS BENEŠOV

Svého vítěze zná i okresní pohár. Jeho finále se tentokrát nezvykle odehrálo dvoukolově během posledních středečních podvečerů. Zápasu, jakým finále je, by spíše slušel tradiční sobotní posezonní termín a jistě by se přišla podívat i větší divácká kulisa.

K finálovým kláním letos nastoupily celky Postupic a Olbramovic. Papírově se očekávalo, že dle postavení v tabulce okresního přeboru budou mít lehce navrch Olbramovice. První souboj se odehrál na půdě Postupic. Z něj si lepší výchozí pozici do odvety odnesli právě domácí po výsledku 3:2. Na něm se navíc měrou vrchovatou podílel domácí kapitán Petr Šetek, který svůj hattrick dovršil v závěru z penalty. Odvetný a rozhodující duel se odehrál na půdě Olbramovic a opět to nebyl nikdo jiný než Petr Šetek, kdo střílel za Postupice a vystřílel jim vítězství v poháru. Tentokrát o jeden gól ubral, ale jelikož se domácí trefili jen jednou Miroslavem Štěpánkem z penalty, tak se po výsledku 1:2 z poháru radují Postupice. Hráči Olbramovic tak nenapodobili pražskou Slavii, když jim zisk magického doublu unikl jen o kousek.

III. TŘÍDY

Ve III. třídě, skupině „A“ byl vítěz znám již předem, tudíž si první Bystřice mohla dovolit prohrát na půdě Soběhrd 4:2. Druhým Jírovicím tak nestačila ani výhra 5:3 nad Popovicemi, kterou opět zařídil nezastavitelný snajpr Tomáš Sahula – nasázel všech pět branek svého týmu! Bronzové pak skončily Krhanice, které remizovaly 2:2 v Úročnici. Na opačném konci tabulky obsadily jasně poslední místo hráči Mysliče, kteří v posledním kole dostali příděl 7:1 v Ostředku. Na něm se navíc hattrickem podílel Petr Florián. Nebyl to ale nejvyšší výsledek ve skupině. O něj se postaralo béčko Poříčí nad Sázavou v Miličíně, když zápas skončil 2:9. Hattrick vstřelil Radek Dvořák. Jinak se hrálo slušně, bez červené karty.

To skupina „B“ byla o dost divočejší a zajímavější. O mistru ještě nebylo rozhodnuto, ale lepší pozici na čele mělo béčko Divišova s dvoubodovým náskokem na Bílkovice. O tom, jak oba týmy první místo chtěly, svědčí fakt, že oba nasázely po devíti gólech. V zápase Divišova se Zdislavicemi padlo dokonce nejvíc gólů kola, jelikož zápas skončil 9:4. Zajímavé je, že v takovém zápase nevstřelil nikdo víc jak dvě branky. Po výhře se béčko Divišova stalo celkovým vítězem. Na prvenství tak Bílkovicím nestačila ani výhra 9:0 nad Blaníkem Načeradec. Domácí měli ale situaci ulehčenou, jelikož hostů nastoupilo pouze osm statečných. S chutí si zastříleli Luděk Bareš a Aleš Komenda, kteří nastřádali hattricky. První trojku uzavírá celek Libže, který se také nenechal zahanbit a vyhrál vysoko 8:2 nad béčkem Dolních Kralovic, které navíc skončilo jasně poslední. Hned nad ním se umístily Čechtice (nyní výhra 4:2 v Kamberku), které na jaře zažily zmrtvýchvstání, jelikož po podzimu byly nejhorším celkem okresu – k jednomu bodu nyní přidaly dalších dvacet. Ve skupině se dále zrodila i jedna dvouciferná výhra a má jí na svědomí béčko Miřetic u béčka Kondrace. Zápas skončil 2:10 a neskutečných sedm branek nasázel hostující Tomáš Moudrý! Aby toho nebylo málo, tak si zastřílela i Nesperská Lhota v Tichonicích, kde bylo konečné skóre 1:7. A diváci určitě nelitovali, když v neděli zavítali k utkání béčka Struhařova s Trhovým Štěpánovem. Zápas skončil 2:5 a hostující Petr Kopecký se překonával, když všechny své tři góly trefil po nádherných ranách z velké dálky.

IV. TŘÍDY

I nejnižší soutěže měly na programu poslední kolo a i zde se urodilo pár zajímavých výsledků. Nejvyšší výhru kola přinesl zápas mezi Keblovem a Vracovicemi, který skončil 3:14. Duel si navíc podmanili dva kanonýři, kteří vsítili hned třináct gólů! Sedm jich má na svém kontě Marek Vavrous a šest jeho kolega Dominik Florián. Předešlému klání konkuroval i souboj Drachkova s béčkem Postupic. Zápas skončil 10:2 a dokonce čtyři branky vsítil domácí kapitán Josef Zeman. Přestřelkou skončil zápas mezi béčkem Jankova a béčkem Mezna, když na tabuli po konci svítil výsledek 5:6. Vysokou výhru si připsala Velíš nad béčkem Pravonína, když zápas skončil 7:2 a pěkné čtyři zářezy si připsal domácí Venelin Ivanov. O jeden gól méně pak padl mezi SK Načeradcem a Hulicemi, kde se domácí radovali po výhře 7:1. Ofenzivně laděný byl i souboj Ratměřic s béčkem Soběhrd, kde se pod výsledek 5:3 hattrickem podepsal domácí Martin Kunc. Béčko Neveklova si poradilo v Bukovanech 2:5 a hattrickem se blýskl hostující Petr Fišer. Červenou kartu viděl Adam Šejstal z béčka Úročnice.

Jelikož je dobojováno, tak se sluší vypsat vítěze jednotlivých skupin nejnižší soutěže. Ve skupině „A“ s těsným tříbodovým náskokem vyhrály Lešany nad Jablonnou. Skupinu „B“ opanoval se šestibodovým náskokem Drachkov před Ratměřicemi a se stejným náskokem vyhrála skupinu „C“ Velíš nad SK Načeradcem.

ZÁPASY OP:

CHOTÝŠANY – VRCHOTOVY JANOVICE 3:3

V Chotýšanech se odehrál zápas o všechno. Vzhledem k průběhu a konečným výsledkům souběžně hraných duelů byl právě tento, který přímo rozhodl o třetím sestupujícím z okresního přeboru. Domácím k jistotě záchrany stačil bod, hosté museli vyhrát.

A byly to Chotýšany, kdo si za záchranou šel více. Nicméně první poločas byl ještě celkem vyrovnaný a nudný. Hra byla nervózní, svázaná bitvou o záchranu a přinášela mnoho nepřesností. I kvůli tomu bylo k vidění minimum šancí. Ovšem tu největší měli domácí a beze zbytku ji využili. V 16. minutě se míč ve vápně dostal k Adamu Hanibalovi a ten zakončil precizně k tyči – 1:0. Následně se domácím, i díky výše zmíněným důvodům, podařilo těsný náskok uhájit až do poločasové přestávky.

Jak byla první půle nudná, tak ta druhá byla opakem. Chotýšanští hráči převzali otěže zápasu a byli lepším celkem. Domácí obránci jen málokdy pustili hostující útočníky na dostřel své brány a na druhé straně si ofenzivní špílmachři vytvořili několik vyložených šancí. Jenže jak už to tak bývá, stalo se to, co vzhledem k průběhu utkání nečekal asi nikdo. Do malého vápna domácích přilétl ojedinělý centr hostů, který si nešťastně srazil Khandl do vlastní brány – 1:1. Naštěstí obdržená branka domácí nepoložila a dál byli lepším celkem. Za pár chvil se tím pádem dočkali další vedoucí branky, ale Hochovu radost uťal praporek nad hlavou pomezního sudího. To ale Chotýšany mrzet nemuselo, jelikož další gól už platil. Po skvělém centru ze strany se do protipohybu gólmana trefil už podruhé v utkání Hanibal – 2:1. Za pár chvil byla euforie ještě větší, jelikož se se štěstím v pádu trefil ještě Radosta – 3:1. Další průběh utkání pak ukázal, jakou měl tentokrát kanonýr Hoch smůlu. Po několika minutách se opět chvíli radoval ze vstřelené branky, ale opět mu radost byla utnuta odmávaným ofsajdem. Náskok tak mohl být už o čtyři góly pro domácí a závěr se mohl odehrát bez nervů. Ty ale nakonec přišly. Nejprve byla pro hosty odpískána penalta, kterou proměnil P. Dvořák ml. – 3:2. A aby toho nebylo málo, tak i v úplně poslední minutě dlouhého nastavení přišlo ještě vyrovnání. V 90.+8. minutě se centr z rohu dostal až ke střídajícímu P. Dvořákovi, který rozvlnil síť – 3:3. Stačilo tedy, aby hosté ještě jednou skórovali a situace v tabulce by byla z pohledu týmů obrácená. Nestalo se tak a tím pádem si Chotýšany vydřely zaslouženou záchranu.

Branky: 16. a 66. Adam Hanibal, 66. J. Radosta – 62. D. Khandl (vlastní), 85. (P) P. Dvořák ml., 98. P. Dvořák. Rozhodčí: Hocek. ŽK: 2:0. Diváci: 80. Poločas: 1:0.

Chotýšany: Matoušek – Š. Korecký, M. Říha, Hoch, Bejbl, Khandl, L. Sysel, Vaňkát (90. J. Sysel), Adam Hanibal (94. Kuneš), Radosta, Straka (75. R. Říha).

Vr. Janovice: Vávra – Trojan, Střihavka, M. Fišer, Suchan, Novotný, Linhart, Sochůrek (67. D. Fišer), Křemen, P. Dvořák ml., Bursík (81. P. Dvořák).

POSTUPICE – MARŠOVICE 1:1

V posledním utkání sezóny již oběma mužstvům šlo jen o umístění. Hosté se zachránili v minulém kole a Postupice se mohli dostat na konečné páté místo. Což se jim nakonec podařilo. V utkání měli převahu, často stříleli, ale většinou nepřesně nebo do gólmana. Ujali se vedení ve 23. minutě pěknou střelou Jana Chudlářského z vápna k tyči po rohu a odraženém míči – 1:0. Hosté se do šancí vůbec nedostávali, ale domácím se druhý pojišťovací gól přes převahu dát nepodařilo. A přišel trest, když v 73. minutě přehodil kanonýr Pavel Žížala vyběhnuvšího Jiřího Kladivu a tak vyrovnal na konečných 1:1. Utkání bylo za velkého vedra spíše pomalejší. Nikomu se nechtělo moc běhat. Remíza je spíše úspěchem hostí.

Branky: 30. J. Chudlařský – 70. P. Žížala. Rozhodčí: Novák. ŽK: 1:1. Diváci: 100. Poločas: 1:0.

Postupice: Kladiva – Žížala, Slovák, Chudlařský (76. M. Vender), Šetek, V. Vender, Pýcha, Fürbacher, Zeman, Brabenec, Řezníček.

Maršovice: Pechač – M. Hašek, Rada, Šetina, Bartoš, Brabec, Laurich, Skála, Břicháček, Žížala, Dvořák.

PRAVONÍN – KŘIVSOUDOV 3:7

Zápas, kde bylo už o konečném postavení obou týmů v tabulce rozhodnuto, chtěli domácí odehrát co nejlépe a rozloučit se tak důstojně s okresním přeborem, který po letech opouštějí. Do utkání vstoupili dobře a během deseti minut si vytvořili i dvě gólové šance, které ovšem zahodili tak, jak se u nich stalo na jaře bohužel železnou tradicí.

To hosté předváděli akce na jeden dotek a hlavně maximální produktivitu v zakončování. Skóre otevřel v 6. minutě Žák, který měl lehkou práci po rozebrání domácí obrany – 0:1. Pravonínští se sice nevzdávali a v poli se snažili udržet míč na svých kopačkách, ale soupeř byl nad jejich síly. Skóre po jednoduchých a rychlých akcích hostujících hráčů narůstalo jen na jejich straně. Domácím se podařilo jen snížit poločasové skóre na 1:4 z pokutového kopu, který na dvakrát proměnil T. Babický.

Druhý poločas oba týmy ubraly na tempu, ale především hosté dál hráli svůj ofenzivní a pohledný fotbal s úspěšnou koncovkou. Domácí brankář Veselý zabránil několika dalším gólům, ale i tak se hosté třikrát gólově prosadili. V závěrečné části utkání se podařilo domácím skórovat po samostatných akcích nejprve Blažkovi a pak Kodedovi, kteří tak alespoň zmírnili nepříznivé skóre.

Branky: 36. (P) T. Babický, 65. J. Blažek, 86. J. Kodeda – 51., 78. a 87. D. Mišoň, 21. a 27. J. Tulach, 6. J. Žák, 30. J. Vopěnka. Rozhodčí: Fillip. ŽK: 0:0. Diváci: 90. Poločas: 1:4.

Pravonín: Veselý – Kodeda, Vlasák (52. Oberleutner), Babický (67. Janáček), Kůžel, Rut, Červeňák (75. Turek), Blažek, Mar. Sibal, Brzek (78. Kotek), Janoušek.

Křivsoudov: Martin Filip – L. Ptáček, Doležal, Macháček, Žák (65. Š. Vopěnka), J. Vopěnka, Mišoň, Veselka, F. Vopěnka, Zelenka, Tulach.

NESPEKY B – ČERČANY 8:0

Nespeky si s chutí zastřílely proti posledním Čerčanům. O vysokém výsledku napovídalo už poločasové vedení 5:0. Po konci svítilo na tabuli skóre 8:0. Na něm se hattrickem nejvíce přičinil Maršoun. Hosté si navíc vybrali špatný den, když domácím k vysoké výhře pomohli dvěma vlastenci.

Branky: 34., 55. a 72. L. Maršoun, 14. R. Vojkůvka, 28. Š. Hamajda, 30. K. Straka (vlastní), 40. L. Topič (vlastní), 68. P. Kopecký. Rozhodčí: Kramný. ŽK: 3:2. Diváci: 60. Poločas: 5:0.

Nespeky B: Vejvoda – Straka (46. Voráček), P. Rublič (55. Kačírek), Hamajda, Jasz, Sysel (14. Matyášek), Vojkůvka (46. Kopecký), Myslivec, Maršoun (77. Vošický), Pohořelý, L. Rublič.

Čerčany: Říha – Židlík, Charvát, Topič, Purkard, Modálek, Straka, Neuberg, P. Řezníček, Randák, Kukačka (43. Šiška).

DOLNÍ KRALOVICE – TÝNEC NAD SÁZAVOU 1:0

Dolní Kralovice se zachránily díky hubené výhře nad druhým Týncem. Jediný gól utkání vstřelil ve 38. minutě domácí Vošický. V závěru byli ještě za potyčku vyloučeni dva hráči – domácí Dvořák a hostující Kavoň.

Branky: 38. V. Vošický. Rozhodčí: Pessr. ŽK: 3:1. ČK: 89. M. Dvořák – 89. R. Kavoň. Diváci: 80. Poločas: 1:0.

D. Kralovice: Doležal – M. Maršoun, Bystričan, Lebeda (58. Malina), Smejkal (81. Zubec), Vošický, Anděl, Dvořák, Hanousek, J. Maršoun, Jelínek.

Týnec: Koukol (70. Dvořák) – Štambeský, Kavoň, Stibůrek, Skalický, Horký (74. Petrášek), Nikrmajer, Stejskal (86. Linhart), Unger, Povolný, Krejčí (46. Havelka).

JANKOV – OLBRAMOVICE 0:6

Jankovu chyběli tři hráči základní sestavy a navíc už měl po výborném jaru odpracováno. To Olbramovice hrály o mnohé, když bylo v sázce první místo. A podle toho i zápas dopadl. Hosté svému soupeři nasázeli rovnou šest gólů, když se nejvíce činil hlavně střední záložník Písařík. Ten nasázel rovný hattrick. Doplnili ho ještě Čekal, Rosol a Vyskočil a zápas tak skončil jasným výsledkem pro hosty. Olbramovice se tak staly mistrem okresního přeboru.

Branky: 17., 20. a 64. M. Písařík, 36. J. Čekal, 66. J. Rosol, 74. P. Vyskočil. Rozhodčí: Babický. ŽK: 2:1. Diváci: 100. Poločas: 0:3.

Jankov: Málek – Hýbek (55. Šperlík), Peroutka, Vrzal, Zach, Jonszta, Balík, Skála, Brabenec, Ždych (46. Kahoun), Zajíc.

Olbramovice: D. Malík – Rosol, Vácha, Šípek, Kramný, Písařík, Vyskočil, Hrstka (84. Košař), Čekal (71. Šíma), Horčička, Karda.

MEZNO – PŘESTAVLKY 0:2

Přestavlky v posledním kole potřebovaly nutně vyhrát, aby měly jistotu záchrany. To se jim nakonec i podařilo. Po bezgólovém prvním poločase se nejprve z penalty trefil Pohůnek a za deset minut zvýšil na konečných 0:2 Kondáš. Mezno tak potvrdilo špatné jaro, naopak Přestavlky ukázaly, že se potkaly s dobrou formou. Výsledkem tak byla jejich záchrana, kterou si za povedené jaro zaslouží.

Branky: 65. (P) M. Pohůnek, 75. R. Kondáš. Rozhodčí: Fillip. ŽK: 0:6. Diváci: 80. Poločas: 0:0.

Mezno: Čeněk – D. Růžička, Daňhel, Jakub Ploc, Bursík, Jiří Ploc, D. Helma, Šváb, F. Helma, Svobodný, Mikolášik (46. Růžička).

Přestavlky: Šach (38. J. Pantoflíček) – P. Pantoflíček, Podhorský, Olbrich, Kačírek, Mrázek, Pohůnek, Moravec, Sisel, Kondáš, Braný.

Arnošt KORECKÝ

AFK Tuchlovice - Sportovní klub Posázavan Poříčí nad Sázavou z.s. 0:4 (0:0) Ondrášovka KP, 7. 4. 2018
Poříčí je mužstvem jara, loučilo se kanárkem
Patrik Švantner
Benešov doma body nebral